Projectes d'Aprenentatge Servei

Escola
Solc Nou
_JHG6706
Escola Solc Nou

Aprenentatge Servei

El projecte APRENENTATGE SERVEI es fonamenta en una proposta educativa que combina els processos d’aprenentatge amb el servei a la comunitat.
En l’APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una proposta innovadora que parteix d’elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l’adquisició d’aprenentatges. L’aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.

Escola Solc Nou

Els nostres projectes

A continuació, presentem els diferents projectes d’Aprenentatge Servei que es realitzen a l’Escola Solc Nou en els diferents cicles formatius que impartim:

FARMÀCIA I PARAFARMÀCIA:

– Donació de Sang en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits 

– Farmaconsells amb Llar de Pau, Refugi d’Obreres i escoles.

CURES AUXILIARS EN INFERMERIA:

 – Cuidem els nostres avis en col·laboració amb Caritas

 – Cada dia és una història amb Llar de Pau.

Vides en la col·laboració amb comunitats de Filles de la Caritat. 

TÈCNIC EN EDUCACIÓ INFANTIL:

– Mil i una festes en una maleta – Celebrar les festes amb els més petits en diverses escoles. 

– 112, Salvem! – Taller infantil de primers auxilis en diverses escoles.

– Contes i titelles – Un projecte d’animació infantil a l’Escola Lexia.

– Biblio Art – amb la col·laboració de la Biblioteca M. Antonieta Cot a Penitents.

Tallers comunica’t – Taller d’habilitats comunicatives per a l’alumnat de l’escola. 

PROJECTE APS D’ESCOLA – APS COOPERACIÓ INTERNACIONAL.

 Els Amics i amigues de Mokom – amb la col·laboració de l’Escola La Milagrosa de Mokom (Guinea Equatorial).

_DSC9632
_DSC9822
Escola Solc Nou

Difusió dels APS

En el següent apartat s’exposen tot un seguit d’articles, esdeveniments i altres recursos de difusió on l’escola Solc Nou ha participat al llarg del temps amb els projectes d’ApS que s’han realitzat en cadascun del cicles.

– Aprendizaje Servicio y Desarrollo Sostenible (2021). Voleu saber com l’ApS ha passat de ser una activitat concreta a formar part del nostre projecte educatiu? Trobareu la nostra experiència al capítol 14 del llibre “Aprendizaje Servicio y Desarrollo Sostenible” on hem col.laborat amb Ediciones Khaf. 

– Projectes veterans d’aprenentatge servei – la novetat no és sempre la millor opció (2021). En aquest article, publicat per El Diari de l’Educació s’exposen els avantatges de mantenir els projectes i consolidar-los, agafant com un dels exemples el projecte de Cuidem els Nostres Avis, amb més de 15 anys d’història.

– Aprendizaje Servicio. Educar para el encuentro (2020). Publicació de Ediciones Khaf on el capítol Salut i Benestar es recull l’experiència APS Cuidem els nostres avis com una proposta que integra el currículum i el servei a la comunitat en un únic projecte, desenvolupat al Cicle Formatiu de Grau Mitjà Tècnic en Cures Auxiliars en infermeria.

– Aprender cambiando el mundo. (2018).  Aquesta guia pràctica pretèn impulsar projectes APS i orientar a docents, families i entitats. En aquesta guia s’exposen les raons per portar a terme APS, així com característiques bàsiques d’aquesta metodologia. A més, apareixen diferents bones pràctiques com exemples de projectes d’èxit: un d’ells, el Cuidem els Nostres Avis.

– Aprenentatge Servei a l’Escola Solc Nou: una proposta per a la participació i la convivència (2018). La revista del consell Escolar de l’Estat va publicar el passat novembre un article on es comparteix l’experiència de l’APS al centre amb diferents bones pràctiques que realitzen els alumnes. 

– Aprenentatge Servei. Contribuint al Canvi. (2018) El canal de RTVEUNED, ha dedicat un programa a l’Aprenentatge Servei; model educatiu que no només atén a la qualitat de l’aprenentatge acadèmic sinó que ho fa promovent un servei a la comunitat, formant també en valors i promovent una ciutadania activa responsable. L’Escola Solc Nou ha participat en el porgrama amb el projecte «Cuidem els nostres Avis«. També podeu veure el video fent click al següent enllaç.

– L’Escola Solc Nou va participar a la 6ª Jornada d’Intercanvi d’Experiències que va realitzar el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei. De nou, el centre va participar de forma activa amb la publicació de diferents posters explicatius sobre els projectes d’APS que es porten a terme a l’escola. El FECC Informa ha publicat també la noticia en el seu butlletí mensual.

6a jornada dintercanvi

– Publicació del llibre «Educar con Sentido» (2016) gràcies a la editorial EDEBÉ i al Grup de Recerca Moral de Universitat de Barcelona que durant tot un curs acadèmic van realitzar un treball d’investigació sobre com es desenvolupen els projectes APS al centre. En aquest llibre es realitza un recull de les experiències d’Aprenentatge Servei que es porten a terme a l’escola. Consultar llibre.

-Article al Diara ARA, «La bioètica també és cosa de nens» (2015). Després de rebre el segon premi d’Ètica i ciència de la Fundació Victor Grifols, pel projecte Cuidem els nostres avis, el Diari ARA va realitzar un article tot relacionant la cura del malalt que promouen els nostres alumnes amb la bioètica. Veure article.

– En Primera Persona (2013). Els alumnes del cicle de Tècnic en Cures Auxiliars en infermeria, van participar en el programa de RNE «En primera Persona» exposant de forma pràctica el projecte d’Aprenentatge Servei que desenvolupen al llarg del curs: «Cuidem els nostres avis». 

– Fundació Jaume Bofill (2012): Amb la col·laboració de la Fundacio s’ha realitzat el següent video on s’explica el projecte APS Cuidem els nostres avis.

– 4a Jornada d’Intercanvi d’Experiències d’APS (2012) organitzada pel  Centre Promotor d’Aprenentatge-Servei a l’Espai Jove Fontana. L’escola Solc Nou va participar activament en aquesta jornada presentant 7 pòsters resum dels projectes que es porten a terme a l’escola. Prop de 250 assistents i una cinquantena de pòsters són dos indicadors de l’èxit d’aquesta convocatòria. Els grups de treball van ser una oportunitat per intercanviar idees, experiències i compartir dubtes i solucions.

– Article «Ética del cuidado y aprendizaje Servicio«. Experiencia de la Escuela Solc Nou», realitzat per la promotora de l’aprenentage servei a Espanya, Roser Batlle.

– Participació a la sessió “Una proposta per l’èxit educatiu i el compromís social: l’aprenentatge servei», al recinte de la Fira de Barcelona en el marc d’Expodidàctica. Es va presentar l’experiència de l’Escola Solc Nou: «L’APS com a línia de centre». Veure més informació.

– Market Place (2011): Dins el Marc del II Congrès Europeu del Voluntariat, l’11-11-11 tots els integrants de la Comunitat Educativa de la nostra escola han assistit a la Fira Market Place, per presentar conjuntament els 6 Projectes d’Aprenentatge Servei (APS) que desenvolupem des dels diferents Cicles Formatius. Allà, hem muntat un Stand ben creatiu amb la col·laboració dels alumnes, i per dinamitzar l’espai i donar a conèixer tots els projectes, hem plantat  un «Arbre de Valors», convidant a que la gent l’omplís escrivint els seus sobre fulles verdes, fetes pels propis alumnes. Com a petit detall, també hem donat a cada persona una bosseta amb 6 llavors, que simbolitzaven els nostres projectes, perquè des de l’escola i les entitats amb que es desenvolupen, convidem a «sembrar valors de futur». Veure video.

– Al Telenotícies Migdia de TV3 (2011), han sortit la Carlota i la Vanessa, dues alumnes de 2n del Cicle d’Educació Infantil que estan col•laborant amb la Fundació 4 Vents dins el Projecte APS. Com podreu comprovar, ho fan amb gran motivació i il•lusió, tot compartint experiències i activitats amb l’educadora del centre, els infants i les mares. La notícia apareix al minut 30’ 47” , en un dels reportatges sobre la situació d’incertesa de les entitats d’ajuda social que atenen a les persones més vulnerables i amb menys recursos, després d’anunciar-se les retallades pressupostàries.

– Al número 72 de la Revista Barcelona Educació (2010) es va publicar un article sobre l’APS d’Educació Infantil (secció “Protagonistes”, pàgines 8/9). 

– A la web oficial «Centre Promotor d’Aprenentatge Servei» de Catalunya s’inclouen diversos apartats amb les experiències impulsades des de la nostra Escola:
Cuidem als nostres avis
Farmaconsells
Dóna’n una mica a l’Escola Solc Nou
Cangurs d’arreu del món
Un conte us explicaré tan bé com jo sabré!
112, Salvem!